De historie van freestyle voetbal

De historie van freestyle voetbal..

Het is niet precies aan te geven wanneer het freestyle voetbal is ontstaan. Het gewone balletje hooghouden is al zo oud als het voetballen zelf. Van de basistrucs van freestyle voetbal zoals de neck stall (bal in de nek) en de around the world (rondje om de wereld) is bekend dat deze honderd jaar geleden al werden vertoond door circusartiesten. De sport begint zich snel verder te ontwikkelen in de beginjaren 2000 en groeit uit tot een regelrechte hype. Onder meer doordat diverse internationale sportmerken trucs van supersterren als Ronaldinho gaan gebruiken in commercials. Ook via sites waarop video’s geplaatst kunnen worden, zoals YouTube en Instagram, laten steeds meer freestylers wereldwijd hun kunsten met de bal zien. Hiermee is een sport geboren en tegelijkertijd realiseren de freestylers zich dat er geen beperkingen zijn en zo ontstaan allerlei verschillende stijlen met als streven om via een unieke combinatie je stempel te drukken op de sport. Door de huidige generatie wordt freestylen gezien als een kunstvorm, een sport en een lifestyle ineen.

Graag nemen wij jou mee op reis naar de wereld van freestyle voetbal met een aantal beelden van belangrijke personen, maar ook van evenementen die de sport gemaakt heeft tot wat het nu is.

Enrico Rastelli

De Russische jongleur is de eerste persoon waar verschillende aspecten van freestyle voetbal terugkwamen in zijn optredens als circusartiest in de beginjaren van 1900. Hij wordt dan ook wel gezien als de eerste freestyle voetballer. Enrico tourde de wereld rond om zijn kunsten te vertonen.

Francis Brunn

Een aantal decennia later liet de Duitse jongleur Francis Brunn ook verschillende freestyle voetbalbewegingen terugkomen in zijn optredens. Zijn upper controle (trucs die men uitvoert met hoofd, schouders of nek) was opmerkelijk. Ook Francis reisde de wereld rond als circus artiest.

Diego Maradona

Voor 1980 werd freestyle nog niet zo sterk geassocieerd met voetbal. Diego Maradona, Eén van de beste voetballers ter wereld, was één van de eerste voetballers die verschillende freestyle voetbalbewegingen liet zien voor een groot publiek. Dit heeft gezorgd voor een boost bij het ontstaan van het ‘vernieuwde’ freestyle voetbal.

Mr. Woo

De Zuid Koreaanse freestyler merkte op jonge leeftijd al dat hij talent had voor voetbal. Diego Maradona’s unieke balcontrole inspireerde Mr. Woo en heeft ervoor gezorgd dat freestyle voetbal een nieuw niveau behaalde. Uppers waren één van de specialiteiten van hem. Daarnaast was hij de eerste die kwam met de truc zool hooghouden en zool stilleggen. In de jaren 90 en de beginjaren 2000 heeft hij een nieuw publiek kennis laten maken met de sport freestyle voetbal en heeft hij veel betekend voor de opkomende sport.

Abdullah

Abdullah wordt ook wel de Maradona van Amsterdam genoemd. Hij staat namelijk al jaren op het Leidseplein zijn kunsten te vertonen voor de inwoners en toeristen van de hoofdstad van Nederland. Beelden van Maradona die tijdens de training zittend aan het hooghouden was, zorgde ervoor dat hij in de beginjaren 90 begon. Abdullah is uitgegroeid tot de belangrijkste freestyler op het gebied van sitdowns (zittend hooghouden). Hij heeft vele sitdown trucs gecreëerd. Ook heeft de Algerijnse balgoochelaar een sitdown truc die naar hem vernoemd is, genaamd ‘De Abdullah‘.

Soufiane Touzani

De Rotterdamse freestyle voetballer heeft in de beginjaren 2000 het moderne freestyle voetbal tot een hoger niveau gebracht. Zo kwam hij in 2002 met een video waarin verschillende nieuwe trucs en combinaties naar voren kwamen die men nog nooit had gezien, waaronder zijn eigen truc genaamd de Touzani Around the World (TATW). Meer van deze Nederlandse freestyler kun je lezen op de pagina ‘Soufiane Touzani‘.

Ronaldinho

De samba voetballer heeft ook veel mensen kennis laten maken met de sport en freestylers geïnspireerd met zijn voetbalkunsten. Sinds 2015 is de Braziliaanse voetbalkoning een ambassadeur van de Freestyle Football Federation. Voor vele is Ronaldinho tot de dag van vandaag een favoriet onder iedere voetballiefhebber, door zowel zijn voorkomen als speelstijl.

Palle

Rond de jaren 2004 en 2006 werd de sport weer verder ontwikkeld op het gebied van lowers (trucs die men staand uitvoert met de benen en voeten) door de Zweedse freestyler. Palle was één van de freestylers die beide voeten gebruikte tijdens combos. Hij was de eerste freestyler die met ‘alternative‘ trucs kwam. Daarnaast was hij ook de eerste freestyler die kwam met ‘no touch‘ trucs. Naast al deze prestaties zijn er ook twee trucs naar hem vernoemd, de Palle trick & Palle Around the world. De PATW was de eerste ‘drie revolutie’ truc in freestyle voetbal.

Andreas

De freestyler, afkomstig uit Frankrijk, was de grondlegger van blocking style in freestyle voetbal, waaronder de slap en basic blocking combos. Blocking combos is een onderdeel van lowers waarbij je de bal klemt met je benen en voeten. Daarnaast mixte hij ook zijn breakdance achtergrond in het freestyle voetbal wat uiteindelijk ook leidde tot Urbanball.

Pawel Skóra

De Poolse freestyler uit Warschau begon rond 2007 a 2009 de lowers scene te domineren in freestyle voetbal. Met zijn video Air Combos drukte hij een stempel op de community. Vanaf dat moment heeft hij veel betekend voor de ‘hardcore’ style van lowers met veel nieuwe combinaties en zijn eigen truc genaamd Skóra Around The World.

Lukasz ‘Luki’ Chwieduk

Luki kwam in 2006 in aanraking met de sport van Freestyle Voetbal en heeft daarna een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van uppers. De Poolse freestyler creëerde verschillende snelle maar ook moeilijke combinaties die men nog nooit had gezien.

Evenementen die de Freestyle Scene hebben geboost..

Hieronder vind je diverse evenementen die de freestyle voetbalscene hebben gebracht tot wat het nu is.

Masters of the Game World Freestyle Championship

In 2003 werd het eerste freestyle voetbal kampioenschap georganiseerd door Masters of the Game (MOTG) in Amsterdam. Deelnemers als Abdullah, Abbas Farid, Nelson de Kok, Touzani en Mr Woo deden hieraan mee. Mr Woo werd uiteindelijk de winnaar van het toernooi. Drie jaar later werd het kampioenschap nogmaals gehouden. Toen nam John Farnworth de titel over van Mr Woo.

Red Bull Street Style 

Na de landenkwalificaties werd in 2008 de eerste editie van Red Bull Street Style World Finals georganiseerd in Rio de Janeiro. De freestyle scene was in die jaren erg gegroeid en nieuwe stylen en trucs waren toegevoegd aan de sport. De top 16 nam het tegen elkaar op en resulteerde in de finale van Séan Garnier tegen Yosuke. Uiteindelijk werd Séan met zijn unieke style bekroond tot Red Bull Street Style World Champion. Om de één a twéé jaar wordt het toernooi georganiseerd.

F3 World Tour

In 2011 werd de eerste wereldtour georganiseerd door de Freestyle Football Federation (F3) in Kuala Lumpur. De beste 16 freestylers van de wereld nemen het tegen elkaar op om bekroond te worden tot de beste freestyler van de wereld. Andrew Henderson werd de eerste F3 World Champion in 2011. Dit evenement wordt ook om de één a twéé jaar georganiseerd.

Super Ball

Dit is het freestyle voetbal community toernooi en waarschijnlijk ook het meest gewaardeerde toernooi georganiseerd door de Tsjechische freestyler Lucaso. Sinds 2009 organiseert hij jaarlijks een toernooi in Tsjechië, maar sinds 2012 werd het open wereldkampioenschap Super Ball genoemd. Jaarlijks komen er rond de 200 tot 250 freestylers van 45 verschillende landen naar dit evenement. Een week vol met verschillende wedstrijden maar voornamelijk ook genieten en elkaars passie delen.

Zo ben je weer wat informatie rijker over de historie van freestyle voetbal. Mis je informatie of ben je op zoek naar informatie over freestyle voetbal? Laat gerust een reactie achter onder deze pagina.

3 reacties op “De historie van freestyle voetbal”

  1. Pingback: Voetbal Trucjes Leren | Freestyle Trucjes - lowers, uppers en sitdowns

  2. Pingback: Touzani en Mitchy Around The World | Voetbal Trucjes Leren

  3. Pingback: De Abdullah - Voetbal Trucjes Leren | Sitdowns - Zittende voetbaltruc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *