Panna is één van de varianten van straatvoetbal. Weinigen hebben er echter van gehoord. Nog minder mensen weten dat iedereen kan deelnemen aan relevante toernooien. Om te begrijpen hoe het nieuwe verkeer wordt gegooid, moet u weten wat het is, hoe u het moet spelen en wat u ervoor nodig heeft. Voetbal Trucjes Leren sprak met de oprichter van de eerste Panna Voetbalschool in Rusland – Ivan Saprykin.
Wat is panna?
Panna is één van de varianten van het mooie straatvoetbal. Het wordt gespeeld in een 1-op-1 veldje. Het belangrijkste hoogtepunt is de regel van de “gespeelde bal” tussen de benen van de tegenstander. Je kunt het zo interpreteren: als je de bal tussen de benen van de tegenstander speelt, is het een knock-out. Maar het is vermeldenswaard dat de waarde van de “gespeelde bal” anders is: een knock-out of twee punten. Dat wil zeggen, als je houdt de bal tussen de benen, twee punten worden geteld en het spel gaat verder.
Waar speel je panna?
Het spel speelt zich af in een ‘kooi’ (zoals we het hier in Nederland noemen; een panna voetbalkooi). We hebben het rond, metaal, professioneel. Er moet ook een poort in het spel zijn. Als er echter geen professionele kooi is, kunt u een geschikte patch vinden, vier stabiele objecten plaatsen en zo de ingang markeren en voila, het geïmproviseerde platform is klaar. Toen we net Panna begonnen te spelen, deden we dat.
Wat brengt panna ons in de toekomst?
Panna voor iedereen kan een andere rol spelen: panna voetbalentertainment, professionele activiteit, verbetering van individuele vaardigheden. Voor ons werkt het allemaal samen. Panna – dit zijn mooie, meesterlijke schijnbewegingen die je moet kunnen doen om de bal tussen de benen van de tegenstander te spelen. Om dit te doen, moet je de bal goed kunnen controleren, bij je houden, spectaculaire, opwindende en natuurlijk effectieve schijnbewegingen maken. Als je dus professioneel met voetbal bezig bent, zal panna je techniek helpen verbeteren. Tegelijkertijd gebeurt dit allemaal in geïmproviseerde, maar echt in gevechtsomstandigheden, waar je één-op-één vecht met je tegenstander.
Zijn er ook speciale pannaregels?
Zijn er ook panna-events met pannaspelers?
Het hele jaar door vinden er rating toernooien plaats. Op sommige panna websites is er een beoordelingssysteem. De jongens/meisjes registreren zich en komen automatisch in de database. Het toernooi begint in mei en sluit aan het einde van het jaar. Competities gehouden op verschillende evenementen en festivals in verschillende fasen, ongeveer vijf tot zes.
Hoeveel kunnen er meedoen aan een pannatoernooi?
Is er ook een bepaalde leeftijd voor benodigd? Hoe werkt dit?
Hoewel we geen leeftijdsbeperkingen opleggen om de interesse van mensen niet te onderdrukken, zullen er nu locaties verschijnen in steden en regio’s. We zijn van plan om daar met masterclasses te komen en zoveel mogelijk jonge voetballers/voetbalsters aan te trekken, en dankzij dit kunnen we binnenkort een apart slot voor kinderen creëren, zodat er een eerlijker gevecht tussen de deelnemers ontstaat. En nog niet zo lang geleden organiseerden we het eerste minitoernooi onder meisjes. Daarom kan iedereen Panna spelen: meisjes, jongens, kinderen. Binnen ons team creëren we ook een groep voor kinderen onder de 14-15 jaar – “Street Madness Junior”.