Panna, een nieuw soort straatvoetbal

Panna is één van de varianten van straatvoetbal. Weinigen hebben er echter van gehoord. Nog minder mensen weten dat iedereen kan deelnemen aan relevante toernooien. Om te begrijpen hoe het nieuwe verkeer wordt gegooid, moet u weten wat het is, hoe u het moet spelen en wat u ervoor nodig heeft. Voetbal Trucjes Leren sprak met de oprichter van de eerste Panna Voetbalschool in Rusland – Ivan Saprykin.

Wat is panna?

Panna is één van de varianten van het mooie straatvoetbal. Het wordt gespeeld in een 1-op-1 veldje. Het belangrijkste hoogtepunt is de regel van de “gespeelde bal” tussen de benen van de tegenstander. Je kunt het zo interpreteren: als je de bal tussen de benen van de tegenstander speelt, is het een knock-out. Maar het is vermeldenswaard dat de waarde van de “gespeelde bal” anders is: een knock-out of twee punten. Dat wil zeggen, als je houdt de bal tussen de benen, twee punten worden geteld en het spel gaat verder.

Waar speel je panna?

Het spel speelt zich af in een ‘kooi’ (zoals we het hier in Nederland noemen; een panna voetbalkooi). We hebben het rond, metaal, professioneel. Er moet ook een poort in het spel zijn. Als er echter geen professionele kooi is, kunt u een geschikte patch vinden, vier stabiele objecten plaatsen en zo de ingang markeren en voila, het geïmproviseerde platform is klaar. Toen we net Panna begonnen te spelen, deden we dat. 

Wat brengt panna ons in de toekomst?

Panna voor iedereen kan een andere rol spelen: panna voetbalentertainment, professionele activiteit, verbetering van individuele vaardigheden. Voor ons werkt het allemaal samen. Panna – dit zijn mooie, meesterlijke schijnbewegingen die je moet kunnen doen om de bal tussen de benen van de tegenstander te spelen. Om dit te doen, moet je de bal goed kunnen controleren, bij je houden, spectaculaire, opwindende en natuurlijk effectieve schijnbewegingen maken. Als je dus professioneel met voetbal bezig bent, zal panna je techniek helpen verbeteren. Tegelijkertijd gebeurt dit allemaal in geïmproviseerde, maar echt in gevechtsomstandigheden, waar je één-op-één vecht met je tegenstander.Panna voetbalkooi - 1 tegen 1

Zijn er ook speciale pannaregels?

Uiteraard zijn alle regels geregeld. Voor een zwaar spel wordt de bal bijvoorbeeld doorgegeven aan de tegenstander. Omdat de Panna-kooi klein is, is het slaan van een penalty ongepast. Voor drie waarschuwingen ontvang je een diskwalificatie. Het gebeurt bij wedstrijden: passies, verlangen om te winnen – dit alles voelt zich voelbaar.

Waar kwam deze beweging vandaan?

Panna is ontstaan ??in Nederland of beter gezegd in Suriname. Suriname was vroeger een kolonie van Nederland; Ze hadden respectievelijk een aanzienlijk kruispunt van naties. Het woord “Panna” is Surinaams; het vertaalt zich als “poortje”. Maar de meest ontwikkelde Panna was in Nederland. Nu wint de beweging aan populariteit over de hele wereld. Rusland is één van de landen waar de Panna zich met grote sprongen ontwikkelt. Op organisatieniveau denk ik dat we in de top drie staan. We zijn sinds 2007 met dit soort voetbal begonnen.

Zijn er ook panna-events met pannaspelers?

Het hele jaar door vinden er rating toernooien plaats. Op sommige panna websites is er een beoordelingssysteem. De jongens/meisjes registreren zich en komen automatisch in de database. Het toernooi begint in mei en sluit aan het einde van het jaar. Competities gehouden op verschillende evenementen en festivals in verschillende fasen, ongeveer vijf tot zes.

Hoeveel kunnen er meedoen aan een pannatoernooi?

Helaas moeten we limieten stellen aan het aantal mensen, vanwege de beperkte tijd voor het evenement. Bij een toernooi zijn doorgaans 64 mensen betrokken.

Is er ook een bepaalde leeftijd voor benodigd? Hoe werkt dit?

Hoewel we geen leeftijdsbeperkingen opleggen om de interesse van mensen niet te onderdrukken, zullen er nu locaties verschijnen in steden en regio’s. We zijn van plan om daar met masterclasses te komen en zoveel mogelijk jonge voetballers/voetbalsters aan te trekken, en dankzij dit kunnen we binnenkort een apart slot voor kinderen creëren, zodat er een eerlijker gevecht tussen de deelnemers ontstaat. En nog niet zo lang geleden organiseerden we het eerste minitoernooi onder meisjes. Daarom kan iedereen Panna spelen: meisjes, jongens, kinderen. Binnen ons team creëren we ook een groep voor kinderen onder de 14-15 jaar – “Street Madness Junior”. 

Is er een specifieke locatie waar toernooien plaatsvinden?

Nu is Adidas The Base ons primaire platform, waar we bijna al onze vrije tijd doorbrengen. The Base is een centrum waar je niet alleen een ontspannen tijd kunt hebben, maar ook je vaardigheden kunt verbeteren. Je kunt alles vinden: eten, consoles, panna-platforms, tafeltennis spelen, chatten, panna trucjes oefenen, professionele voetballers komen vaak bij ons langs en je kunt foto’s maken en met ze spelen.

Panna Voetbalschool

Wat de Panna Voetbalschool betreft, aanvankelijk hadden we geen plannen. Alles verliep intuïtief. In het begin gingen we gewoon naar verschillende locaties, speelden, maakten video’s. Daarna werden we vaak benaderd en gevraagd waar we dit konden leren. Destijds was er in principe niets te leren. Er zijn twee groepen in de betaalde school: de eerste groep is kinderen en beginners; de tweede is volwassenen en ervaren. Bij de ‘Base’ hebben we gemengde groepen.

Meestal train ik. Er is ook een gratis school in The Base. Daar coacht mijn collega Jean-Pierre Papin. Panna een verzameling elementen. Het omvat balcontrole, schijnbewegingen, straat trucjes, veld trucjes, zaalvoetbal trucjes, passes, kicks. We geven dit allemaal op onze pannaschool.

Hoe werd je meegesleept door het pannaspel?

Ik deed freestyle trucjes en hoorde over Panna van mijn vriend Jean-Pierre Papen, het meest interessante was dat ik dit spel niet begreep en misschien zelfs lachte om wat hij me vertelde, maar later viel alles op zijn plaats. Het merendeel van het team kwam van het jeugdvoetbal naar de Panna. Ik studeerde aan sportscholen, speelde in professionele minivoetbalclubs. Toen raakte ik geïnteresseerd in freestyle voetbal, wat me leidde tot een concept als straatvoetbal.

Heb je ook idolen op het gebied van straatvoetbal en sport?

In principe zijn de eerste stappen al gezet. We maken deel uit van het wereldwijde team van Street Kings. De oprichters zijn de legendarische Edward Van Gils en Issy Hitman (man van de akka 3000); ze komen uit Nederland. Ze zijn ook de grondleggers van de straatvoetbalbeweging in de wereld. Hun verhaal lijkt erg op het onze. “Street Kings” is een wereldteam, we hebben ze bekeken, gelijkgesteld, en vandaag zijn we vertegenwoordigers van “Street Kings” in Rusland.
Pannakooi

Moeten er meer aandacht besteed worden aan panna?

Ik denk dat er meer nodig is dan alleen media aandacht, zodat meer mensen erover leren, beginnen met spelen, geïnteresseerd raken. Bij het plaatsen van de pannakooien plaatsen we borden met korte regels ernaast. Als er geen pannakooien zijn, sterft de sport en proberen we ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt!

Meer lezen over panna?

Ben je benieuwd geraakt naar dit straatvoetbal spelletje en wil je meer weten en lezen over panna? Bekijk onze pagina ‘Panna‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *