Akka

De Akka is een van de bekendste trucjes die er is. Vroeger werd deze voetbaltruc ‘De Snake’ genoemd. Dit trucje wordt ook heel vaak gebruikt door voetballers, omdat het de tegenstander makkelijk op het verkeerde been zet. Met een simpele voetbeweging verplaats je de bal van rechts naar links of andersom. Als jij dit trucje goed kan, zal jij de tegenstander zeker op het verkeerde been zetten. Ook leuk om te oefenen als je de Akka al kan is de ‘Akka met Panna‘.

Akka naar binnen

Stap 1: Speel met je favoriete been (rechts/links) de bal met de buitenkant van je voet naar buiten
Stap 2: Daarna met dezelfde voet, terwijl de bal rolt, weer met de binnenkant van de voet terug

akka naar binnen

Akka naar buiten

(precies het omgekeerde van een Akka naar binnen)

Stap 1: Speel met je favoriete been de bal met de binnenkant van je voet naar binnen
Stap 2: Daarna met de buitenkant van je voet overnemen en de bal naar buiten spelen

AKKA – Uitgevoerd door Freestyler Josh

Wat is een Akka bij voetbal?

Een akka in straattaal betekend pootje lichten, veelgebruikt woord bij het spelen van straatvoetbal. Akka is een schijnbeweging waarbij de bal met een soort zigzagbeweging eerst naar buiten en dan naar binnen wordt meegenomen. Vooral in de uitdrukking ‘iemand een akka geven’: iemand misleiden, voor schut zetten.

AKKA (Hocus Pocus 2.0) – Filmpje 2, uitgevoerd door Freestyler Josh

Het panna-voetbal is typisch Amsterdams. Niet dat ze in Rotterdam niet op pleintjes spelen, maar de terminologie is uit de hoofdstad afkomstig. Buiten panna, kun je ook een ‘akka’ maken. Dit houdt in dat je de bal heel snel van buiten naar binnen sleept. Zlatan deed het een keer voor Ajax in de Champions League-wedstrijd tegen Lyon.

AKKA – Filmpje 3, uitgevoerd door DUO Penotti productie.

In een nummer van het blad Johan haalt Nederlands beste zaalvoetballer Jermaine Vanenburg nog eens aan hoezeer hij die avond in juli genoot van Ibrahimovic. ‘Wij noemen zijn beweging een akka’, vertelt Vanenburg. ‘Dan doe je net of je de bal de ene kant op sleept en ga je op het laatste moment de andere kant op. Je hoort klak, klak. Dat zeggen we op zo’n moment ook: klak-klak.

AKKA – Filmpje 3, uitgevoerd door Edward van Gils in opdracht van KNVB Straatvoetbal

Balkunstenaars op de vierkante meter, die hun status van straatkoningen op de juiste manier weten te dragen. Ze dragen lange sportbroeken die om hun benen slobberen, met daaronder lage Nike of Adidas zaal voetbalschoenen. Ze praten over panna’s, akka’s, klemmen en snekies zoals andere mensen het over het weer of over de rentestand hebben.

Knie-AKKA met Around The World Filmpje uitgevoerd door Edward van Gils

Vroeger noemden ze de welbekende akka ‘de snake‘. Je staat oog in oog met een tegenstander, je neemt de bal vloeiend met de buitenkant van je voet mee om daarna heel snel naar binnen te kappen. Zoals een slang toeslaat.

3 Dubbele AKKA Filmpje uitgelegd door Edward van Gils

Hoewel sommige potjes nog geen minuut duren, heeft hij al zoveel dingen gezien, die hij het liefst nú, thuis op het erf in Waterland, uit zou willen proberen. Trucjes, die Nando – straatschoffie – tricks noemt. Airmove of Akka’s. Airkicks zijn mooi: je wipt de bal op, draait er met dezelfde voet omheen en laat hem dood op de andere vallen.

Schaar en Akka in een Filmpje uitgevoerd door Edward van Gils

Akka met Panna Filmpje uitgevoerd door Edward van Gils

Akka 3000 Filmpje van Goalmouth

Meer akka’s zien of leren? Kijk eens bij de tag ‘akka‘ op onze website.